Moderne inbreiding in Gent

06/02/2019

Een rustige ligging vlakbij het centrum, prikkelende architecturale details en een duurzame aanpak: in de Oranjerielaan brengt projectontwikkelaar Potrell alle ingrediënten voor kwaliteitsvol en betaalbaar wonen samen. In overleg met de stakeholders en met respect voor de omgeving verrijzen er zes hedendaagse woningen waar anders slechts twee alleenstaande woningen zouden staan.

Potrell is druk in de weer in de Oranjerielaan te Mariakerke. Grenzend aan natuurdomein Bourgoyen-Ossemeersen bouwen we vier gesloten en twee halfopen woningen. Het dorpse gevoel gaat er hand in hand met de uitzonderlijke ligging. Alle voorzieningen zijn op wandelafstand, hartje Gent op amper tien minuten fietsen. Potrell ontwikkelt hier op maat van de moderne stadsmens.

Maximaal resultaat op bestaande bouwkavel

Nochtans zouden er aanvankelijk twee alleenstaande woningen op de gronden komen. Kevin Plet, projectontwikkelaar bij Potrell,  zag meer in de beschikbare kavels. Daarom schoof hij aan tafel met de verschillende belanghebbenden. “In samenspraak met stedenbouw onderzochten we alle pistes en zagen dat er verschillende pistes mogelijk waren. In functie van de ontwikkelingsmogelijkheden kwamen we tot een correcte overeenkomst.”

Dat multidisciplinair overleg is trouwens de rode draad doorheen het ganse project. In samenspraak met de groendienst inventariseerde Potrell alle waardevolle bomen op de percelen. Een achttal prachtexemplaren bleven bewaard, net als vier statige beuken langs de openbare weg. Met gerichte ingrepen werkten de aannemers rond de bomen. Zo zijn de opritten en paadjes voor de woningen in opbouw geïnstalleerd en niet ingegraven ter bescherming van de beukenwortels.

Architecturaal geheel met verschillende gezichten

De zes woningen vormen een stijlvol geheel. Met dank aan architecturale keuzes zoals de sheddaken, de glasbalustrades en de claustra’s. Toch heeft elke woning zijn eigen karakter. De kleuren van de bakstenen variëren, net als de oppervlaktes en de indelingen. Kevin Plet: “De architecturale keuzes zijn niet de goedkoopste opties, maar ze geven karakter aan de woningen. Die uitstraling van onze projecten vinden we heel belangrijk.”

Elke woning heeft een eigen tuin achteraan en een fietsluifel vooraan. Daarmee speelt Potrell maximaal in op de vraag om de Gentse fietscultuur te bevorderen.

Volop voor uitdagende projecten

Dit soort herbestemmingen en inbreidingen vormen de focus van Potrell. Zo ontwikkelt het team binnenkort ook een nieuw woonproject aan de Eilanderskaai in Gent. Een voormalige snoepjesfabriek ruimt er plaats voor twee hoekwoningen met zicht op de sporthaven en vijf huizen in een woonerf.

“Het project in de Oranjerielaan bewijst dat uitgebreid overleg leidt tot mooie resultaten”, besluit Kevin. “Natuurlijk is dat extra uitdagend en complex. We zetten volop in op verdichtingen met woonkwaliteit en esthetiek.”

Een nieuwe bestemming voor jouw grond, pand of vastgoed?
Stel ons jouw eigendom voor.