OUD WIJKSCHOOLTJE TRANSFORMEERT TOT UNIEKE WOONPLEK

06/06/2017

POTRELL vormde de oude sporthal, klaslokalen, conciërgewoning en speelplaats om tot vier moderne, instapklare woningen. 

Onledemolen is een rustige wijk in de buurt van Gits, Lichtervelde en Roeselare. In de buurtwinkel word je aangesproken bij naam, in de omliggende bossen kom je buren en kennissen tegen tijdens hun zondagse wandeling en aan de bushalte wachten spelende kinderen op hun rit richting school. De unieke sfeer van het gezellige en toch vlot bereikbare dorpje – daar is de grote werkgelegenheid in de omgeving waarschijnlijk niet vreemd aan – is het best te vatten in het oude schoolgebouwtje. Nadat de laatste kinderen en zusters van de Heilige Vincentius twee jaar geleden vertrokken, kreeg de school meteen een nieuwe toekomst in de vorm van vier moderne gezinswoningen. En gelukkig maar. Een uniek stukje erfgoed blijft zo bewaard en de herinneringen blijven levendig.

Ademen in de leefruimte

Het oude schoolgebouw met de vroegere klaslokalen is opgedeeld in drie ruime instapklare gezinswoningen. Het krijtbord en de schoolbanken zijn er verdwenen. Grote open ruimtes met een strakke afwerking nemen hun plaats in. De klassieke hoge plafonds schenken heel wat ademruimte. De plafondhoge ramen brengen het natuurlijke licht binnen. Het parket voegt een natuurlijke en warme sfeer toe. Op de benedenverdieping word je rijkelijk ontvangen in het leefgedeelte. In de keuken zorgt een keramische tegelvloer voor afwisseling. De vroegere sporthal is vandaag een ruime alleenstaande woning met tuin.

Originele vloeren en smeedijzer

Op naar de bovenverdieping. Dit was ooit de dagelijkse thuis van vlijtige kleuters en leerlingen. Vandaag biedt die plaats aan drie slaapkamers en een hedendaagse badkamer met ligbad én douche. De volwaardige zolderverdieping is ideaal als extra slaapkamer, bureau of hobbyruimte. Oud versus nieuw: het charmante schoolgebouw combineert het beste van twee werelden. Dat merk je onder andere aan de smeedijzeren balustrade en de gerenoveerde oude vloer in de turnzaal. 

Speelplaats wordt tuin

Buiten, op de vroegere speelplaats, herinneren de gerestaureerde kindertekeningen op de muur aan de geschiedenis van de plek. Ook het vrolijk gekleurde hekwerk aan de straatzijde maakt snel duidelijk dat honderden, zo niet duizenden kinderen, hier een flink deel van hun jeugd doorbrachten. Elke nieuwe bewoner geniet er nu van een eigen, aangelegde tuin en een zonnig terras in gepolierd beton. Scheidingen in gevlochten wilgentakken bezorgen iedereen de nodige privacy. Elk huis beschikt over een aansluitende garage. Voor de auto, fietsen of speelgoed: dat kies je zelf. Sowieso ravotten kinderen hier zorgeloos. Zeker ook met het bos in de buurt en een kinderopvang vlakbij. 

Wonen met karakter

De geschiedenis van het schooltje van den Heiligen Vincentius ­– al in 1784 was er in Onledemolen sprake van een zondagsschool, het eigenlijke gebouw dateert van 1931 ­– zorgt voor een unieke omgeving. De combinatie tussen nieuwe materialen en kleuren, en authentieke elementen geven het project alle karakter. Een uniek stukje Vlaams erfgoed om in te wonen. Hoe oud je ook bent.

Ontdek het zelf

Ontdek hier woning 3 op een interactieve manier. Wij tonen u alle hoeken en kantjes van elke ruimte in deze woning.
Vragen over dit project? Je kan altijd bij POTRELL terecht: 051/437 507 of info@potrell.be.