Leve de kast onder de trap van tante Yvette

04/10/2015

“Ik heb hier gouden tijden beleefd. De jaarlijkse familiefoto's op nieuwjaarsdag, verstoppertje spelen onder de trap of lachen met het dronkaardsbed van nonkel. Het huis van tante Yvette was mijn tweede thuis.” De 52-jarige Martine leeft op als ze vertelt over haar doopmeter.

Ruim veertig jaar woonde tante Yvette in een klein rijhuisje in Lendelede. Toen ze enkele jaren geleden overleed, ontfermde Martine zich als erfgenaam over de plek waar ze opgroeide. "Ik verhuurde het huisje eerst aan het OCMW en daarna was iemand geïnteresseerd om te kopen, maar had ik het geweten, ik had het meteen zelf verkocht - ook al ben ik gehecht aan het huis en heb ik er mijn jeugd doorgebracht. Na verloop van tijd had ik er meer zorgen aan, dan plezier." Met pijn in het hart deed Martine het huisje van de hand. "Dat was erg emotioneel. Ik had het graag in de familie gehouden, maar ik moest een realistische en rationele beslissing nemen."

Huurders en kandidaat-kopers die hun beloftes niet nakwamen zorgden ervoor dat Martine zelf de telefoon hanteerde om Potrell uit te nodigen.

"In een advertentie las ik dat Potrell huizen koopt zonder rompslomp. Ik vroeg me vooral af of dat waar was", lacht Martine die in maart voor het eerst contact opnam en in september de akte tekende.
Het rijhuisje met de vele familieherinneringen maakt nu plaats voor een nieuwbouw en vooral een nieuw gezin. "Sowieso zal ik er nog geregeld passeren. Ik ben erg benieuwd hoe het er zal uitzien. Ik hoop dat de nieuwe bewoners er evenveel plezier aan beleven als ikzelf."