Huurders betalen mijn leningen af

04/10/2015

Een huis dat zichzelf afbetaalt: het is het grote voordeel van een investeringspand met huurders als bewoners. Ondernemer Filip Walleyn ontdekte de waarde van bakstenen op het juiste moment. Voordien belegde hij in aandelen. Het rendement was misschien wel hoger, maar het risico was dat nog veel meer. 

"Sinds ik de beurs inruilde voor vastgoed, slaap ik opnieuw rustig", glimlacht de eigenaar/verhuurder. "Ik verhuur mijn panden aan het OCMW: er is een huurcontract voor negen jaar en ik ben zeker van correcte betalingen. Zelfs via een sociale verhuurdienst haal ik nog altijd vier tot vijf procent rendement per jaar. Veel meer dan een spaarboekje. En ondertussen betalen de huurinkomsten mijn lening af. Het is een risico-loze investering." Om ruimte te maken voor een nieuwe investering deed Filip een van zijn twee Potrell-panden met winst van de hand.

Ik zit zelf in de bouw en weet waarover ik spreek: de kwaliteit van renovatie en materialen is uitstekend.

"Ik ben zeker dat ik de eerste tien jaar geen onaangekondigde kosten zal hebben. De energiezuinige huizen zijn bovendien interessant voor de huurders. Zo besparen ze op verwarmingskosten." In het huidige economische klimaat is vastgoed volgens Filip de slimste investering. Een evenwicht in vraag en aanbod zorgt voor correcte vraagprijzen. "De twee Potrell-panden die ik kocht waren zelfs goedkoper dan verwacht. Juiste prijzen, het aan-trekken van de economie en de lage rentevoeten maken vastgoed vandaag erg aantrekkelijk."